Filtruj według

Dostępność

Nanofiltracja

Nanofiltracja jest procesem membranowym dokładniejszym od ultrafiltracji, jednak mniej wydajnym niż odwrócona osmoza. Często proces ten nazywany jest niskociśnieniową odwrócona osmozą.  System nanofiltracji montuje się w kuchni pod zlewozmywakiem. Ten rodzaj urządzeń jest szczególnie polecany właścicielom jonizatorów wody. 

W procesie nanofiltracji z wody usuwane są między innymi: azotany, fluorki, substancje wywołujące mętność wody, pozostałości po farmaceutykach, pestycydy, substancje organiczne. Z wody usuwane są również bakterie i wirusy, a twardość wody jest częściowo redukowana. 

Właściwości separacyjne membran nanofiltracyjnych pozwalają na oddzielenie jonów dwuwarościowych od jednowartościowych. Systemy nanofiltracji działają na zasadzie różnicy ciśnień między obiema stronami membrany. W tych urządzeniach stosuje się membrany porowate. 

Aby membrana nanofiltracyjna była prawidłowo ochraniana przed zanieczyszczeniami, a woda miała właściwy smak i zapach, w urządzeniach tego typu montowane są filtry wstępne mechaniczne oraz końcowe wkłady z węglem aktywnym.

Systemy nanofiltracji są często stosowane jako alternatywa zmiękczaczy wody. Ten proces, w odróżnieniu od wielu dostępnych na rynku, nie potrzebuje chemii na żadnym etapie filtracji. 

Systemy nanofiltracji są zazwyczaj filtrami przepływowymi i nie potrzebują zbiorników magazynujących wodę. Wytwarzają niewielki odrzut do kanalizacji. 

Urządzenia działające na zasadzie nanofiltracji są szczególnie polecane osobom, które posiadają jonizatory wody. Nanofiltracja redukuje częściowo stopień twardości wody, dzięki czemu nie dochodzi do osadzania się kamienia wewnątrz jonizatora. Kamienny osad może prowadzić do awarii. Z drugiej strony w wodzie nadal pozostaje tyle minerałów, że bez problemu wystarczają na wytworzenie wody jonizowanej.

Aktywne filtry

arrow_upward