Dlaczego filtr kuchenny jest lepszy niż dzbanek filtracyjny?

Podzlewozmywakowe filtry kuchenne oraz dzbanki filtracyjne są dwoma najchętniej wybieranymi sposobami na filtrację wody w kuchni. Jednak czy któryś z nich jest faktycznie lepszy? Dlaczego mówi się, ze lepiej wybrać filtr kuchenny niż dzbanek filtrujący?

Oczyszczanie wody na własną rękę w kuchni - czemu to dobry pomysł?

Woda w kuchni nie zawsze jest w stanie sprostać naszym oczekiwaniom. Tej z kranu wiele osób nie chce pić ze względu na nieodpowiedni smak, zapach, osad pozostały w ciepłych napojach. Z kolei woda w plastikowych jednorazówkach też nie jest do końca dobrym ratunkiem w takich sytuacjach. Wszystko ze względu na aspekt ekologiczny, ale i finansowy. Koszt wody butelkowanej jest znacznie wyższy. Na szczęście istnieje możliwość skorzystania z jeszcze jednej opcji – filtra kuchennego. Dzięki niemu można uzyskać smaczną, świeżą i bezpieczną wodę nie tylko do picia. Może ona stanowić doskonałą bazę dań i napojów gorących. Jest pomocna do przyrządzana odżywek dla dzieci, przemywania owoców, warzyw, delikatnych powierzchni lub do uzupełniania drobnego AGD w domu, jak czajnik czy żelazko. Więcej informacji znajdziesz tutaj: Poznaj 10 zalet filtrów kuchennych! Dlaczego warto mieć taki w domu?

Jak można poprawić jakość wody w kuchni?

Jakość wody w kuchni można poprawić na wiele sposobów. Jednym z najprostszych, który z resztą wykonujemy niemal codziennie, jest gotowanie wody. Jakość wody w kuchni warto podszlifować zawsze. Jeśli czerpiemy wodę z własnego ujęcia, to pozwala w pełni dopasować ją do naszych potrzeb. Woda z wodociągu musi odpowiadać normom, jednak często po drodze nabywa wiele zanieczyszczeń (zobacz: Woda wodociągowa a uzdatnianie na własną rękę - kiedy to ma sens?).Z tego względu warto pomyśleć o podszlifowaniu właściwości wody – zwłaszcza tej, wykorzystywanej na cele spożywcze.

Gama przydatnych urządzeń do uzdatniania wody w kuchni stale rośnie. Najbardziej spopularyzowane i dostępne niemal w każdym większym sklepie są dzbanki filtracyjne – niewielkie urządzenia, dzięki którym można podszlifować jakość wody z kranu. Dużym segmentem są podzlewozmywakowe filtry kuchenne. To profesjonalne urządzenia, które podłącza się do ujęcia z wodą surową oraz osobnej wylewki, przez którą można pobierać czystą, świeżą i smaczną wodę. Najpopularniejsze są systemy odwróconej osmozy oraz ultrafiltracja. To bardzo wygodny sposób na zapewnienie źródła smacznej wody w domu. Dowiedz się więcej: Popularne systemy do filtracji wody w kuchni

Dlaczego filtr kuchenny będzie lepszym wyborem?

W dzisiejszym artykule chcieliśmy zestawić ze sobą i porównać dzbanki filtrujące wraz z profesjonalnymi filtrami kuchennymi. Jest to dość trudne, ponieważ te produkty różnią się od siebie pod każdym względem. Wiele osób ma jednak dylemat, co do tego, którą opcję wybrać. Jeśli tylko jest taka możliwość pod względem finansów i warunków, lepiej jest postawić na dokładniejsze rozwiązania. Poniżej opis najważniejszych różnic między dzbankami filtrującymi a podzlewozmywakowymi filtrami kuchennymi.

Większa dokładność oczyszczania wody

Profesjonalne filtry kuchenne dają możliwość bardzo dokładnego oczyszczania wody! W przypadku ultrafiltracji są to cząstki do wielkości 0,1 mikrona. Z kolei membrana osmotyczna redukuje z wody zanieczyszczenia nawet o wielkości pojedynczych jonów! Woda jest oczyszczana w 98-99%. Z wody są usuwane miedzy innymi: bakterie, cysty, wirusy, metale ciężkie, chlor oraz jego pochodne, szkodliwe związki organiczne. Więcej na ten temat możecie przeczytać w artykułach: Odwrócona osmoza jako proces, Wszystko, co musisz wiedzieć o ultrafiltracji

W dzbankach filtracyjnych najczęściej występują wkłady, w których żywica jonowymienna jest odpowiedzialna za redukcję stopnia twardości wody. Do tego drugą warstwę najczęściej stanowi węgiel aktywny, który redukuje zanieczyszczenia odpowiedzialne za niewłaściwy smak, zapach i barwę wody. Poradzi sobie także z chlorem i jego pochodnymi. Więcej o węglu aktywnym przeczytacie tu: Węgiel aktywny - kiedy zastosować to złoże filtracyjne? Zakres działania jest więc dużo mniejszy niż w przypadku podzlewozmywakowych filtrów kuchennych.

Większa powierzchnia filtracyjna

Wkłady do dzbanków filtrujących są zazwyczaj dość małe. Najczęściej mieszczą się w ręce. Wewnątrz jest niewiele złoża filtracyjnego. Zazwyczaj jest to żywica jonowymienna i węgiel aktywny ułożone warstwowo. Wkłady do dzbanków filtracyjnych muszą być stosunkowo często wymieniane. Jest to raz na 2-4 tygodnie. Wszystko zależy od ilości uzdatnianej wody oraz jej właściwości. Im jest w niej więcej zanieczyszczeń, tym częściej trzeba wymieniać wkłady. Czas kontaktu wody ze złożem jest mimo wszystko stosunkowo krótki.

Z kolei w profesjonalnych filtrach kuchennych mamy do czynienia z bardzo dużą powierzchnią filtracyjną. Jest to kilka wkładów filtracyjnych, a do tego jeszcze membrana osmotyczna lub ultrafiltracyjna. Wkłady filtracyjne są w stanie uzdatnić setki litrów wody. Ich wymiana, w zależności od typu, powinna nastąpić po upływie pół roku lub roku. Woda ma w tym wypadku dłuższą styczność z powierzchnią filtracyjną, co zapewnia dobre efekty oczyszczania i dużą dokładność.

Bardziej higieniczny proces

Dzbanki filtracyjne są najczęściej przeźroczyste. To sprawia, że do wody szybko przedostają się promienie słoneczne. Należy więc pamiętać, aby jak najszybciej opróżnić dzbanek filtracyjny lub schować filtrowaną wodę do lodówki. Pod wpływem światła może szybko „zakwitnąć”, to oznacza, że mogą rozwinąć się w niej mikroorganizmy, może nie nadawać się do spożycia.

W filtrach kuchennych mamy do czynienia z konstrukcjami zamkniętymi. Wkłady filtracyjne i membrana znajdują się w zaciemnionych obudowach lub kloszach, do których nie mają dostępu promienie słoneczne czy też żadne inne czynniki zewnętrzne. Proces uzdatniania wody można więc uznać za bardziej higieniczny. Należy jednak pamiętać o tym, że filtry kuchenne wymagają okresowej dezynfekcji. Raz do roku należy użyć preparatu dezynfekującego, by przeczyścił system od środka – także w miejscach, w których woda mogłaby zalegać. Dokładne informacje o serwisie odwróconej osmozy znajdują się tutaj: Samodzielny serwis filtra kuchennego - to proste!

Oczyszczona woda dostępna bez granic

W przypadku profesjonalnych filtrów kuchennych mamy znacznie większe możliwości niż przy użytkowaniu dzbanka filtracyjnego. W przypadku małego dzbanka jesteśmy w stanie uzdatnić za jednym razem niewielkie ilości wody. Najczęściej jest to jedynie 1-3 litrów wody. W dodatku na to aż woda przepłynie przez wkład trzeba chwilę poczekać. Filtry kuchenne dają znacznie większe pole do popisu. W ultrafiltracji na przykład możemy pobrać tyle oczyszczanej wody, ile tylko chcemy. Cały proces jest przeprowadzany na bieżąco, a woda dostępna w każdych ilościach. Co do systemów odwróconej osmozy, bywa różnie. Modele bezzbiornikowe dają szansę na szybki pobór wody w dużych ilościach. Z kolei te ze zbiornikiem na magazynowanie wody są w stanie pomieścić wewnątrz aż 16 litrów. Taka ilość oczyszczonej wody jest dostępna na raz od ręki. Pod tym względem filtry kuchenne są więc znacznie wygodniejsze. Możemy szybko skorzystać z wody do picia, napełnić garnek na zupę, umyć warzywa. Nie trzeba czekać!

Różne opcje uzdatniania i czerpania wody

Filtry kuchenne takie jak odwrócona osmoza zapewniają możliwość pełnego dostosowania jakości wody do swoich potrzeb. Dzieje się to na dwa sposoby. Po pierwsze możemy wybrać urządzenie, które posiada wkłady wzbogacające wodę w wybrane składniki. Najbardziej znane w tej kategorii są oczywiście mineralizatory, jednak nie jest to jedyna opcja. Ostatnimi czasy wiele osób skalania się ku wkładom rewitalizujacym, takim jak Ecoperla Elixir. Dzięki temu komponentowi można uzyskać wodę o właściwościach prozdrowotnych, wysokim pH, stężeniu magnezu, z zawartością wolnego wodoru. Więcej można dowiedzieć się z artykułu: Wkład rewitalizujący - czym jest? Czy opłaca się go kupić? Na rynku znajdą się również odwrócone osmozy między innymi z wkładem bioceramiznym lub dodatkowo lampą UV do sterylizacji oczyszczonej wody na bieżąco. Wybór jest naprawdę spory.

W dodatku wiele systemów odwróconej osmozy daje możliwość poboru dwóch rodzajów wody, a nie tylko jednego! Tak jest między innymi w odwróconej osmozie Ecoperla Rosa. Możemy naprzemiennie korzystać z wyłącznie oczyszczonej wody do obróbki termicznej, przemywania delikatnych powierzchni, napełniania drobnego AGD. Możemy też wybrać wodę dodatkowo wzbogaconą o cenne właściwości, która przechodzi przez wkład rewitalizujący Ecoperla Elixir. Taki rodzaj wody doskonale zastępuje wodę sprzedawaną w plastikowych butelkach i nadaje się do bezpośredniego spożycia w każdym momencie. Więcej informacji o systemach odwróconej osmozy w artykule: Jaki system odwróconej osmozy wybrać?

W przypadku dzbanków filtracyjnych otrzymujemy tylko jeden rodzaj wody. Jest to najczęściej woda, która zostaje lekko zmiękczona. Dzięki obecności węgla aktywnego, poprawie powinien ulec jej smak, barwa i zapach. Im dłużej używa się wkładu filtracyjnego, tym słabsze będą efekty oczyszczania wody.

Wygoda użytkowania

Filtry kuchenne działają same. Praktycznie nie wymagają uwagi użytkownika. Jedyne o czym powinniśmy pamiętać, to wymiana wkładów zgodnie z rekomendacją producenta. Obecnie urządzenia są konstruowane w taki sposób, aby ten proces był jak najłatwiejszy i zajmował jak najmniej czasu. Dzbanek filtracyjny należy regularnie myć, by nie doszło do rozwoju biofilmu wewnątrz i zachować higienę. Do tego wymiana wkładów filtracyjnych musi zachodzić dość często, co w dłuższej perspektywie może wydać się dość męczące i zajmujące.

Wybór należy do Ciebie!

Zarówno dzbanki filtrujące, jak i profesjonalne filtry kuchenne pomagają w poprawie jakości wody w kuchni. Często różnicę widać gołym okiem. W taki sposób można uzyskać smaczniejsza wodę, przyjazną urządzeniom AGD, wydobywającą z napojów i dań to, co najlepsze. Do tego takie rozwiązanie pozwala zaoszczędzić! Korzyści jest tak dużo, że warto wziąć pod uwagę możliwość zakupu! Wysokiej jakości filtry kuchenne znajdziecie w naszym sklepie internetowym.

Powiązane produkty

Komentarze (1)

    • Ilona
    • 2022-11-28 21:53:30
    No cóż zdarzyło się już że woda w dzbanku filtracyjnym zrobiła się zielona, szczególnie latem. Hmm odwrócona osmoza, do głębokiego zastanowienia.

Nowy komentarz

arrow_upward