Woda wodorowa, woda alkaliczna - co dają? Czym się różnią?

Woda wodorowa i woda alkaliczna są rodzajami, o których dużo pisze się w kontekście poprawy zdrowia oraz samopoczucia. Dlaczego ich picie jest tak często rekomendowane? Czym wyróżnia się woda alkaliczna, a czym wodorowa? Jakie mają właściwości? Której lepiej używać?

Obecnie rynek różnych rodzajów wód ulega poszerzeniu. Mamy do czynienia już nie tylko z wodami leczniczymi czy mineralnymi, ale również między innymi wodą wodorową oraz alkaliczną. Szukając porad na temat najlepszych sposobów na nawodnienie organizmu, można się pogubić w gąszczu propozycji. Dziś dokładne wiadomości o wodzie wodorowej i alkalicznej.

Co warto wiedzieć o wodzie wodorowej?

Woda wodorowa jest wodą wzbogaconą w dodatkowe ilości wolnego wodoru. Nawadnianie wodą wodorową jest jednym ze znanych sposobów uzupełnienia organizmu w wodór. Woda wodorowa posiada zasadowy odczyn pH oraz silnie ujemny potencjał Redoks. Taki rodzaj wody jest uznawany za o wiele lepiej i szybciej przyswajalny przez organizm. A co dokładnie można zyskać dzięki wodzie wodorowej?

Przede wszystkim eliminuje ona z organizmu wolne rodniki. Wspomaga oczyszczanie z toksycznych substancji, wspomaga prawidłowy metabolizm oraz wzmacnia odporność. Wykazano również, że woda wodorowa ma pozytywny wpływ na samopoczucie i witalność. Woda wodorowa może pomóc w poprawie kondycji skóry i włosów. Blokuje procesy starzenia się komórek. Wodór jest znany ze swoich właściwości antyoksydacyjnych. Przeprowadzane badania wykazały, że wspomaga ochronę ważnych narządów, jak serce, mózg czy wątroba.

Wodór w organizmie można uzupełnić na różne sposoby. W ciężkich przypadkach robi się to poprzez podanie wodoru bezpośrednio do układu oddechowego. Wodór można podawać też w postaci płynnej - dożylnie. Uzupełnienie tej substancji jest możliwe także przez układ pokarmowy, poprzez spożycie wody bogatej w wodór oraz owoców i warzyw w postaci surowej.

Co warto wiedzieć o wodzie alkalicznej?

Woda alkaliczna to woda o wysokim odczynie pH, zwanym zasadowym, powyżej 7. Taka woda charakteryzuje się też bardzo dobrymi właściwościami przeciwutleniającymi. Przede wszystkim wiele osób ceni sobie wodę alkaliczną za jej właściwości związane z zatrzymywaniem procesu starzenia się komórek. Powstrzymuje wolne rodniki i doskonale nawadnia. Woda wzmacnia układ odpornościowy, łatwiej też zachować równowagę kwasowo-zasadową w organizmie.

Ten rodzaj wody jest szczególnie polecany sportowcom oraz osobom starszym. Struktura takiej wody sprawia, że tlen jest znacznie szybciej transportowany do komórek. Właściwe nawodnienie daje możliwość lepszej koncentracji, zapobiega powstawaniu znużenia, a nawet ma właściwości łagodzenia stresu. Często można znaleźć informacje o tym, że woda alkaliczna pomaga w odchudzeniu i zapobieganiu powstawania otyłości czy nadciśnienia. Dokładne informacje na temat wody alkalicznej możecie znaleźć w artykule: Woda alkaliczna - czym jest? Skąd ją brać?

Jak uzyskać wodę wodorową a jak alkaliczną?

Istnieją trzy możliwości uzyskania wody wodorowej i wszystkie są powszechnie stosowane. Wodę można wzbogacić w wodór, dozując go pod ciśnieniem. W taki właśnie sposób działają generatory wodoru, które niekiedy pojawiają się w sklepach. Inną metodą jest elektroliza. W procesie wykorzystywane jest specjalne urządzenie z błoną półprzepuszczalną. To sposób w jaki funkcjonują jonizatory wody. Co ciekawe, uzyskanie wody wodorowej jest możliwe również dzięki reakcji czystego magnezu z wodą. Tak działa wkład rewitalizujący Ecoperla Elixir, o którym nieco niżej.

Z kolei wodę alkaliczną możemy pozyskać w dwojaki sposób. Pierwszym jest elektroliza, którą wykorzystują dość dobrze znane jonizatory wody. W tym procesie otrzymujemy wodę żywą oraz wodę martwą. Woda żywa charakteryzuje się wysokim, zasadowym pH. Zawiera w sobie jony: wapnia, magnezu, potasu, sodu. Drugim sposobem jest wzbogacenie wody w jony: wapnia, magnezu, potasu, krzemu lub w wodorowęglany.

Która woda jest lepsza?

Oba rodzaje wody mogą przyczyniać się do prawidłowego nawodnienia organizmu oraz całej gamy korzyści, jakie niesie to ze sobą. To, która jest lepsza w naszym przypadku jest oczywiście kwestią indywidualną. Okazuje się jednak, że między wodą wodorową a alkaliczną wcale nie trzeba wybierać! Obecnie są sposoby, aby uzyskać wodę łączącą w sobie zalety obu opisywanych powyżej rodzajów.

Woda o prozdrowotnych właściwościach

Obecnie proponowane rozwiązania sprawiają, że można pozyskać wodę wodorową i wodę alkaliczną w swoim domu. Możliwości jest kilka, ale jeśli szukacie ekonomicznej, a przy tym jak najbardziej skutecznej, dobrą propozycją może okazać się filtr kuchenny uzupełniony o wkład rewitalizujący wodę Ecoperla Elixir.

Ecoperla Elixir

Wodę o właściwościach prozdrowotnych można uzyskać w domu bez większych wysiłków i dużych nakładów finansowych. Sposobem może być wyposażenie swojego filtra kuchennego we wkład rewitalizujący Ecoperla Elixir. Bez trudu można go podczepić pod większość standardowych systemów odwróconej osmozy zamiast mineralizatora. Dzięki właściwie przystosowanym przyłączom można go będzie podpiąć pod systemy, które nie posiadają miejsca na bezpośredni montaż (jak na przykład przy Ecoperla Profine Zero).

Ecoperla Elixir to wkład, którego wnętrze stanowi magnez w najczystszej postaci. Kiedy czysta woda przepływa przez to złoże, dochodzi do reakcji chemicznej, w wyniku której jest wzbogacana w magnez oraz wolny wodór. Dokładne informacje znajdziecie w artykule: Woda wodorowa - czy faktycznie wspomaga zdrowie? Zachęcamy też do obejrzenia filmiku polskiej marki Ecoperla, który dostarczy szczegółowych informacji:

Ecoperla Rosa

Urządzeniem wykorzystującym właściwości wkładu rewitalizującego Ecoperla Elixir, jest odwrócona osmoza Ecoperla Rosa. To niewielkich wymiarów filtr kuchenny, który doskonale sprawdzi się zarówno w domu jednorodzinnym, jak i w mieszkaniu. Ecoperla Rosa daje możliwość pobierania dwóch rodzajów wody. Z jednej strony możemy korzystać z wody po prostu dokładnie oczyszczonej, która przeszła przez wkłady filtracyjne oraz membranę osmotyczną. Taka woda nie pozostawia po sobie osadów. Jest krystalicznie czysta, ma neutralny smak, zapach i barwę. Woda o takich właściwościach dobrze sprawdzi się podczas gotowania. Można ją wykorzystać do przemywania owoców i warzyw, uzupełniania ekspresu do kawy, żelazka.

Z drugiej strony, dzięki dwudrożnej wylewce, można pobierać wodę dodatkowo wzbogaconą o magnez i wolny wodór. Oczyszczona woda jest dodatkowo kierowana na wkład Ecoperla Elixir. To woda idealna do bezpośredniego spożycia, która z powodzeniem ma szansę zastąpić wodę kupowaną w plastikowych butelkach. Na ten temat pisaliśmy już więcej w artykule: Poznaj powody, dla których warto już dziś zrezygnować z wody butelkowanej!

Postaw na wodę, która Ci posłuży

Woda o dobrze dobranych właściwościach może przynieść wiele korzyści. Regularne nawadnianie taką o odpowiedniej ilości minerałów i potrzebnych składników może okazać się doskonałym uzupełnieniem codziennej diety. Mało kto zdaje sobie sprawę, że dzięki właściwemu nawadnianiu można zapobiegać infekcjom, przeziębieniom, utrzymać koncentrację, dobre samopoczucie oraz powstrzymać procesy starzenia się skóry. A czemu by nie skorzystać z tego dobroczynnego działania?

Komentarze (3)

    • Ala
    • 2021-12-02 10:23:38
    Super, że można mieć taką wodę z kranu. Kiedyś kupowałam taką wodę w sklepach ze zdrową żywnością za kosmiczne kwoty :D
    • Gonia
    • 2021-12-03 10:59:31
    Kupiłam Ultrafiltrację od Ecoperla ze względu na mineralizator Elixir. Lepszego w Polskim internecie nie znalazłam ;)
    • Kacha
    • 2022-01-03 09:33:28
    Mam wkład ecoperla elixir za filtrem kuchennym. Woda jest smaczna. Dobrze mieć w domu własną wodę mineralną

Nowy komentarz

arrow_upward