Czy nanofiltracja to alternatywa dla odwróconej osmozy?

Filtry kuchenne to bardzo szeroka gama produktów, wśród których dużą popularnością cieszą się urządzenia oparte na nanofiltracji oraz systemie odwróconej osmozy. Czym różnią się od siebie te dwie metody uzdatniania wody? Jakie są ich zalety? Czy nanofiltracja może być alternatywą dla odwróconej osmozy?

Filtracja membranowa w procesach uzdatniania wody

Zarówno nanofiltracja, jak i odwrócona osmoza należą do grupy procesów ciśnieniowych. Oznacza to uzdatnianie wody bez konieczności stosowania jakichkolwiek preparatów chemicznych. Woda po filtracji membranowej jest zazwyczaj używana do celów spożywczych, a także jako woda procesowa, woda kotłowa, woda ciepłownicza, woda chłodnicza, a nawet woda laboratoryjna. Wśród procesów membranowych wyróżnia się mikrofiltrację, ultrafiltrację, nanofiltrację oraz odwróconą osmozę. Różnice między nimi wyznacza przede wszystkim wielkość zatrzymywanych na membranie cząstek (dokładność filtracji), dlatego nie można ich traktować zamiennie. Przeczytaj dodatkowo: Popularne systemy do filtracji wody w kuchni oraz zapoznaj się z szeroką ofertą na filtry kuchenne

Nanofiltracja – filtr kuchenny przeznaczony do ochrony jonizatorów wody

Siłą napędową nanofiltracji jest różnica ciśnień między dwoma stronami membrany. W praktyce jest to proces pośredni między ultrafiltracją a odwróconą osmozą, stąd bywa też nazywany niskociśnieniową odwróconą osmozą. 

Zaskakujący może być natomiast fakt, że nanofiltracja obniża (choć nie redukuje całkowicie) stopień twardości wody bez stosowania żadnych dodatkowych preparatów chemicznych, ani jonowymiennej żywicy. Filtry kuchenne oparte na nanofiltracji, takie jak Ecoperla Nano, montuje się często przed jonizatorami. Zapewniają bowiem wodę o właściwościach odpowiednich do przeprowadzenia elektrolizy, a jednocześnie skutecznie chronią urządzenie przed osadami z kamienia kotłowego. Nanofiltracja polecana jest wszystkim, którzy chcą korzystać z wody o doskonałych parametrach organoleptycznych - oczyszczonej, ale jednocześnie zawierającej naturalnie występujące w niej minerały.

Nanofiltracja - zasada działania

Nanofiltracja stosowana w filtrach kuchennych to system wielostopniowy. Oprócz membrany nanofiltracyjnej obejmuje też wstępne filtry mechaniczne oraz filtry węglowe poprawiające właściwości organoleptyczne wody przeznaczonej do spożycia. 

Nanofiltracja stosowana jest w zakresie dokładności filtracji 0,001 – 0,01 um (1 – 10 nm). Z wody usuwane są wszelkie makrocząsteczki, w tym białka i kwasy tłuszczowe, koloidy i zawiesiny, a także wirusy i bakterie (m.in. z grupy E-coli), pestycydy, fluorki i azotany. W przemyśle nanofiltracja jest stosowana między innymi do zagęszczania półproduktów biotechnologicznych, usuwania białek z serwatki oraz odsalania wody morskiej. 

Zalety i wady nanofiltracji

Największą zaletą systemu nanofiltracji jest możliwość szybkiego pozyskania miękkiej i smacznej wody o doskonałym walorach organoleptycznych. Uzdatniona w ten sposób woda nadaje się nie tylko do spożycia, ale również do podlewania roślin oraz do niektórych rodzajów akwariów. 

Z drugiej strony, systemy nanofiltracji zajmują nieco więcej miejsca niż choćby filtry bazujące na ultrafiltracji, gdyż większośc modeli wyposażona jest w zbiornik do magazynowania wody. W procesie nanofiltracji występuje też spory odrzut zanieczyszczonej wody do kanalizacji, a jedynie częściowa redukcja stopnia twardości wody nie usuwa całkowicie problemu kamienia kotłowego.

System odwróconej osmozy – wszechstronny filtr kuchenny

Odwrócona osmoza to jeden z najskuteczniejszych sposobów oczyszczania wody, zarówno w zastosowaniach domowych, jak i w profesjonalnych aplikacjach przemysłowych. W Polsce systemy odwróconej osmozy zyskały popularność już w latach 90-tych, ale wiele się od tamtego czasu zmieniło. 

Odwrócona osmoza, podobnie jak nanofiltracja, to kilkuetapowy system uzdatniania wody napędzany różnicą ciśnień po obu stronach membrany osmotycznej. Filtr kuchenny montuje się zazwyczaj w pobliżu zlewozmywaka w taki sposób, aby  poprowadzić odrzut wody prosto do kanalizacji. Podstawowe systemy obejmują zazwyczaj cztery etapy oczyszczania wody, podczas gdy te najbardziej rozbudowane składają się nawet z ośmiu. Na rynku dostępne są zarówno osmozy ze zbiornikiem, jak i w wersji bezzbiornikowej. 

Odwrócona osmoza - zasada działania

System odwróconej osmozy obejmuje filtr mechaniczny, membranę osmotyczną oraz wkłady z węglem aktywnym przeznaczone do “szlifowania” parametrów organoleptycznych wody. Dodatkowo można go uzupełnić o bakteriobójczą lampę UV, dzięki której woda zostaje oczyszczona z wszelkich mikroorganizmow, w tym patogenów i drobnoustrojów chorobotwórczych. Sama membrana osmotyczna zbudowana jest natomiast z cienkich hydrofilowych błon, dzięki którym wewnątrz i na zewnątrz membrany zachodzi dyfuzja zanieczyszczeń. 

Membrana osmotyczna usuwa z wody cząsteczki o wielkości 0,0005 mikrona, a dla porównania grubość ludzkiego włosa wynosi 0,02 - 0,08 mikrona. W praktyce oznacza to, że z wody usuwane są zanieczyszczenia z dokładnością do pojedynczych jonów. Specjaliści polecają tym samym systemy RO (ang. reverse osmosis) do usuwania konkretnego problemu z wody (azotany lub mangan). O tym jak dokładnie działa odwrócona osmoza, opowiada ekspertka polskiej marki Ecoperla. Zachęcam do zapoznania się z treścią zamieszczonego poniżej materiału filmowego.

Zalety i wady systemu odwróconej osmozy

Największą zaletą tego systemu filtracji jest poprawa parametrów wody spożywczej niezależnie od rodzaju ujęcia. Filtr kuchenny z systemem odwróconej osmozy sprawia, że woda nadaje się do bezpośredniego spożycia oraz jako doskonała baza do przygotowania posiłków i napojów (zarówno zaminych, jak i gorących). Imponująca jest także różnorodność dostępnych na rynku filtrów kuchennych wykorzystujących system odwróconej osmozy. Dzięki temu można z łatwością  dobrać urządzenie według swoich preferencji oraz indywidualnych oczekiwań domowników. Przeczytaj koniecznie jaki system odwróconej osmozy wybrać oraz zapoznaj się z treścią artykułu: Odwrócona osmoza - najczęściej zadawane pytania.

System odwróconej osmozy, choć uznawany za jeden z najdokładniejszych i najdoskonalszych sposobów filtracji, nie jest pozbawiony wad. Odwrócona osmoza budzi bowiem liczne kontrowersje w kontekście usuwania z wody minerałów. Warto jednak pamiętać, że na rynku dostępne są wkłady mineralizujące i rewitalizujące, dzięki którym woda uzyska taki skład, jaki najbardziej nam pasuje.  Poniżej znajdziesz recenzję wkładu rewitalizującego Ecoperla Elixir. Sprawdź, czy takie rozwiązanie będzie dobre dla Ciebie i Twojej rodziny. 

Nie ulega też wątpliwości, że tak rozbudowany filtr kuchenny zajmuje sporo miejsca. Niektóre modele posiadają dodatkowo zbiornik przeznaczony do magazynowania wody, który wymaga wygospodarowania dodatkowej przestrzeni na montaż. Na szczęście dostępne są także odwrócone osmozy wykorzystujące przepływowe zbiorniki ciśnieniowe, które zajmują stosunkowo niewiele miejsca (np. Ecoperla Revo). Przed zakupem konkretnego filtra kuchennego, najlepiej wcześniej sprawdzić warunki montażu. Warto również pamiętać, że filtr z odwróconą osmozą wytwarza spory odrzut wody. Można ją jednak wykorzystać do spłukiwania toalety lub podlewania roślin, a w najbardziej nowoczesnych systemach odwróconej osmozy często udaje sie ograniczyć straty wody do minimum. W modelu Ecoperla Rosa odrzut wynosi zaledwie 2 litry na litr wody przefiltrowanej, co jest naprawdę świetnym wynikiem. Polecam zapoznać się z recenzją tego produktu w udostępnionym poniżej materiale filmowym. 

Nanofiltracja czy system odwróconej osmozy - co wybrać?

Zarówno nanofiltracja, jak i system odwróconej osmozy doskonale sprawdzają się w filtrach kuchennych do zastosowań domowych. Nie są to jednak metody, które można traktować zamiennie. O zakupie filtra nie warto zatem decydować pochopnie lub kierując się tylko i wyłącznie ceną urządzenia. Wybór konkretnego rozwiązania należy bowiem poprzedzić dokładną analizą jakości surowej wody oraz indywidualnych potrzeb i wymagań w kwestii oczekiwanej czystości kranówki. 

Podsumowując, nanofiltracja sprawdzi się lepiej, jeśli chcesz korzystać z jonizatora. Woda po filtracji na membranie osmotycznej nie nadaje się do jonizacji choćby ze względu na brak przewodności. System odwróconej osmozy sprawdzi się natomiast idealnie, jeżeli planujesz przyrządzać na bazie filtrowanej wody potrawy oraz gorące i zimne napoje.

Postaw na sprawdzone rozwiązania od profesjonalnego dostawcy

Bez względu na to, jaki system filtracji membranowej wybierzesz, postaw na urządzenie od sprawdzonego dostawcy. Tylko w ten sposób masz gwarancję, że z Twojego kranu popłynie czysta i pozbawiona wszelkich zanieczyszczeń woda, idealna do bezpośredniego spożycia oraz przygotowywania posiłków i napojów. Jeśli nie wiesz, jaki filtr kuchenny będzie najbardziej optymalnym rozwiązaniem, skontaktuj się z nami. Nasza wiedza  i doświadczenie pozwala na precyzyjny dobór skutecznych technik, dzięki którym uzyskasz najlepsze efekty.

Powiązane produkty

Komentarze (4)

    • Piotrek Wp.
    • 2023-08-24 15:05:05
    Postawiłem na system odwróconej osmozy. Jakoś bardziej do mnie przemawia to rozwiązanie, ale w biurze mam z kolei filtr kuchenny z nanofiltracją i też nikt nie narzeka. Z tego, co wiem woda jest kontrolowana raz na pół roku i zawsze wszystko jest ok.
    • 2023-09-01 07:40:34
    Mamy jonizator, więc u nas naturalnym wyborem był system nanofiltracji. Jak narazie (2 lata) sprawdza się świetnie, ale docelowo zastanawiamy się nad odwróconą osmozą z wkładem rewitalizującym do nowego domu. Teraz to rozwiązanie testują teściowie i póki co są bardzo zadowoleni.
    • Mika
    • 2023-09-08 08:20:15
    Jeśli ktoś szuka filtra, który rozwiązuje wszystkie problemy z wodą na raz, to tylko odwrócona osmoza. Wypróbowałam wiele rodzajów filtrów (w tym nanofiltrację) i najbardziej jestem zadowolona z efektów pracy membrany osmotycznej. Oczywiście korzystam też z wkładu rewitalizującego. Taki komplet to dla mnie duet doskonały :)
    • łukasz
    • 2023-10-26 14:37:48
    Korzystam od dwóch lat z nanofiltracji i bardzo sobie chwalę. Fajnie doczyszcza wodę i zostawia w niej minerały. Dla mnie takie rozwiązanie jest najlepsze.

Nowy komentarz

arrow_upward