Popularne systemy do filtracji wody w kuchni

Oferta filtrów kuchennych jest naprawdę spora. Od prostych dzbanków filtrujących, po skomplikowane, wieloetapowe systemy odwróconej osmozy. Jak się nie pogubić w gąszczu propozycji. Jakie są ich wady i zalety? Która będzie najlepsza?

Na rynku pojawia się coraz więcej różnych pod względem wielkości, jakości, sposobu działania filtrów kuchennych. Jeśli do tej pory nie mieliście do czynienia z tematem, mogą Was dziwić nazwy, a sam wygląd może wydawać się kosmiczny. 

Wszystkie systemy filtracji wody w kuchni mają jednak jeden cel - sprawić, by woda wykorzystywana przez nas na co dzień w pełni odpowiadała naszym oczekiwaniom, a jej spożywanie i użytkowanie było czystą przyjemnością. 

Zanim przejdziemy jednak do prezentacji i omówienia najpopularniejszych rozwiązań, każdy powinien zadać sobie podstawowe pytanie:

Po co mi filtr wody w kuchni? 

Choć często o tym zapominamy, to woda w mieszkaniu, a już zwłaszcza w kuchni ma ogromne znaczenie. Jest wykorzystywana do: 

  • picia
  • przyrządzania potraw, zup, sosów 
  • mycia owoców i warzyw
  • przygotowania napojów gorących 
  • chłodzenia napojów w lato (w formie lodu) 
  • zmywania naczyń/ obsługi zmywarki 
  • sprzątania 
  • w ekspresie do kawy, parowarze, etc.  

Do częstych należą sytuacje, w których całe rodziny rezygnują ze spożywania wody kranowej na rzecz wody butelkowanej. Główny powód? Kranówka ma według ich spostrzeżeń dziwny zapach i/lub jest po prostu niesmaczna. 

Woda sprzedawana w plastikowych butelkach nie jest jednak jedynym wyjściem z sytuacji. Są o wiele bardziej ekologiczne i ekonomiczne sposoby, choćby w postaci filtrów kuchennych. 

Warto wiedzieć, że woda może mieć dość niekorzystne parametry, jak choćby wysoki stopień twardości lub wyczuwalny chlor. Te właściwości sprawiają, że nie tylko sama woda ma gorszy smak, ale wszystkie przyrządzone na niej dania i napoje również. 

Przez twardą wodę mogą być widoczne białe, niewielkie opiłki osadu. W dodatku na naczyniach może pozostawać ciężki do usunięcia nalot, a na wystudzonych kawach i herbatach można zaobserwować coś w rodzaju oleistych plam. To bardzo psuje estetykę i skutecznie zniechęca do czerpania przyjemności ze spożywania. 

W dodatku woda o nieodpowiednich parametrach może pozostawiać po sobie osad na naczyniach, w czajniku i elementach domowego sprzętu AGD. Często to właśnie ona jest przyczyną kosztownych awarii lub powoduje potrzebę wymiany konkretnych urządzeń na nowe. 

Poza tym woda charakteryzująca się wysokim stopniem twardości sprawia, że płyny do mycia naczyń, środki czyszczące o wiele gorzej się rozpuszczają i dają zdecydowanie słabsze efekty. 

Jeśli więc chcecie mieć na co dzień własne źródło świeżej i smacznej wody, zadbać o środowisko poprzez mniejszą produkcję odpadów, cieszyć się pełnym smakiem napojów i potraw, a także nie mieć większych problemów z osadem w ekspresach do kawy i czajnikach oraz cieszyć się ich dłuższą żywotnością, to filtr kuchenny stanowi doskonałą odpowiedź na te wszystkie potrzeby.

Co mamy do wyboru? 

Jak już wspominaliśmy, sposobów na filtrację wody w kuchni jest cała masa. O tym można przekonać się zaglądając choćby do kategorii filtrów kuchennych w naszym sklepie. 

Warto mieć na uwadze, że nie każdy sposób na oczyszczanie wody sprawdzi się tak samo dobrze w każdym domu. Filtry kuchenne można posegregować ze względu na ich skuteczne działanie w przypadku wody mało, średnio i bardzo zanieczyszczonej. 

W tym zestawieniu przedstawiliśmy propozycje od najmniejszej do największej dokładności oczyszczania wody. Postaramy się też krótko opowiedzieć o plusach i minusach każdego z filtrów kuchennych.

Dzbanek filtrujący 

Dzbanki filtrujące to zdecydowanie najpopularniejsze obecnie systemy filtracji wody do użytku domowego. Można je znaleźć w praktycznie każdym większym sklepie. Są ogólno dostępne, stosunkowo tanie, dostępne w różnych atrakcyjnych kolorach, kształtach oraz pojemnościach. 

Jedną z największych zalet dzbanków filtracyjnych jest fakt, że są kompaktowe. Zajmują niewiele miejsca, nie trzeba ich instalować, łatwo je przetransportować. 

Jak działają dzbanki filtrujące? Każdy dzbanek zbudowany jest z części, do której wprowadza się surową wodę oraz części, w której magazynowana jest przefiltrowana woda. Oba segmenty oddziela niewielki wkład filtracyjny. Złoże w takich wkładach zazwyczaj stanowi mieszanka żywicy jonowymiennej i węgla aktywnego. Dzięki temu filtrowana woda jest czystsza, smaczniejsza, ma neutralny zapach i nie pozostawia lub pozostawia minimum osadu. 

Minusem jest czas oczekiwania aż woda się przefiltruje. W tym przypadku nie możemy liczyć na natychmiastowy efekt. Wkłady nie wystarczają na zbyt długo, w zależności od jakości wody jest to od 2 do 4 tygodni. Trzeba więc pamiętać o częstej wymianie. W ciągu roku zbiera się dość spora sumka wydana na te komponenty. 

Należy wziąć pod uwagę, że w dzbankach złoże filtracyjne ma naprawdę krótki kontakt z wodą. Z tego powodu producenci polecają je głównie do wody mało zanieczyszczonej, na przykład do podszlifowania jakości wody wodociągowej. 

Drobną wadą jest przezroczystość materiału, z którego są zazwyczaj wykonywane takie filtry wody. Oczyszczona woda jest narażana na oddziaływanie promieni słonecznych, przez co może dochodzić do jej wtórnego zanieczyszczenia. 

Dzbanki filtrujące są często pierwszym etapem w przygodzie z uzdatnianiem wody. Wielu użytkowników chce z czasem przerzucić się na wygodniejsze i bardziej dokładne metody uzdatniania wody w kuchni.

Ultrafiltracja 

Systemy ultrafiltracji to bardziej zaawansowane filtry kuchenne, które swoje działanie opierają głównie na membranie ultrafiltracyjnej. Tej towarzyszą jednak jeszcze inne etapy oczyszczania, zazwyczaj w postaci wkładu wstępnego do usuwania zanieczyszczeń mechanicznych oraz wkładu węglowego. 

Membrana ultrafiltracyjna wraz z wkładem węglowym tworzą bardzo wydajne połączenie, dzięki któremu woda odzyskuje właściwy smak i zapach. Ponadto podczas procesu usuwane są: bakterie e-coli, oleje, makrocząsteczki, koloidy, zawiesiny, wirusy i białka.

Te filtry kuchenne są dedykowane wodzie średnio i mało zanieczyszczonej. Przy większej twardości wody lub innych przekroczeniach nie będą dobrym wyborem, ze względu na znaczne skrócenie żywotności membrany ultrafiltracyjnej i potrzebę częstszej wymiany. 

Ultrafiltracja będzie dobrym wyborem dla tych, którzy cenią sobie ekologiczne i ekonomiczne rozwiązania. W przypadku tych produktów cała woda jest filtrowana na bieżąco i dystrybuowana do użytkownika. Systemy tego typu nie potrzebują zbiornika na magazynowanie wody i nie powodują odrzutu do kanalizacji. 

Zwolennikom wody z naturalnie występującymi minerałami może spodobać się fakt, że ultrafiltracja nie zmienia składu wody pod tym względem. 

Te urządzenia mają niewielkie wymiary, są więc polecane do kuchni o skromnym metrażu. 

Ultrafiltracja nie jest tak dokładnym procesem uzdatniania jak nanofiltracja czy odwrócona osmoza, jednak jeśli woda nie jest złej jakości, wystarcza do podszlifowania jej właściwości organoleptycznych. 

Ciekawym przykładem takiego systemu jest ultrafiltracja Ecoperla Profine POU, która niedawno miała swoją premierę. To trwały produkt z wkładami o bardzo dużej wytrzymalości, są w stanie uzdatnić do 10 000 litrów wody. Więcej na jego temat przeczytacie w recenzji: Ecoperla Profine POU - sposób na smaczną wodę w kuchni

Nanofiltracja 

Systemy nanofiltracji łączą w sobie działanie membrany nanofiltracyjnej z innymi etapami uzdatniania wody, jak filtracja mechaniczna czy filtracja na węglu aktywnym. Są nieco mniej dokładne od systemów odwróconej osmozy, jednak podczas procesu oczyszczania usuwają z wody: bakterie e-coli, oleje, makrocząsteczki, koloidy, zawiesiny, wirusy, białka, małe związki chemiczne. 

Membrana nanofiltracyjna nie jest tak dokładna w działaniu jak osmotyczna. Cechą charakterystyczną jest obniżanie stopnia twardości wody oraz TDS. To oznacza, że woda nie jest całkowicie pozbawiana minerałów, a jedynie zmniejszana jest ich ilość. 

Dzięki temu systemy nanofiltracji powinny być odpowiednie dla osób, które cenią naturalnie mineralizowaną wodę oraz dla właścicieli jonizatorów wody

Te produkty mają już zazwyczaj zbiornik na magazynowanie wody, przez co zajmują znacznie więcej miejsca. 

Jeśli chodzi o przykłady, to tutaj warto polecić Ecoperla Nano z bardzo dobrej jakości membraną nanofiltracyjną o wydajności 90 GPD.

Odwrócona osmoza 

Systemy odwróconej osmozy są uznawane nie tylko za najdokładniejsze systemy filtracji wody w kuchni, ale i ogólnie w branży uzdatniania wody. To zdecydowanie najbardziej rozsławione i najczęściej wybierane produkty do wydajnej, punktowej filtracji wody w domu. 

Membrana osmotyczna jest niezwykle dokładna, potrafi usuwać z wody nawet cząsteczki o wielkości 0,0005 mikrona. Dla porównania grubość ludzkiego włosa to od 0,02 do 0,08 mikrona. Z wody usuwane są nawet najdrobniejsze jony, dzięki czemu w rezultacie otrzymujemy niemal czyste H2O. 

Systemy RO są często polecane do usuwania konkretnego problemu z wody, jak azotany czy mangan. Znajdują swoje zastosowanie nawet przy wodach mocno zanieczyszczonych, a więc pochodzących z własnych ujęć.

Systemy odwróconej osmozy są naprawdę bardzo różne. Podstawowe to tylko 4 etapy filtracji wody, natomiast najbardziej zaawansowane to nawet 8 stopni. 

W przypadku osmóz dość częstym powodem dyskusji jest praktycznie brak minerałów w oczyszczonej wodzie. Sposobem, aby temu zaradzić są dodatkowe etapy oczyszczania wody w postaci mineralizatorów lub wkładów rewitalizujących (przykładem może być Ecoperla Elixir). Przefiltrowana woda przepływa przez te komponenty i jest wzbogacana w substancje ważne dla organizmu. 

Minusem w przypadku tych urządzeń filtracyjnych może być odrzut do kanalizacji. Stare osmozy potrafiły odrzucić 5 litrów zanieczyszczeń na litr produktu. Obecnie w nowoczesnych i zaawansowanych systemach jest to zazwyczaj 2 do 3 litrów na litr perfekcyjnie oczyszczonej wody. 

W niektórych przypadkach problemem może być zbiornik na magazynowanie wody i zajmowana przez niego przestrzeń. Na szczęście nie jest on obecny we wszystkich modelach. Na przykład odwrócona osmoza Ecoperla Profine Zero zajmuje naprawdę niewiele miejsca, a dynamiczny zbiornik ciśnieniowy znajduje się wewnątrz obudowy

Aby zobrazować, jak bardzo starano się dostosować systemy odwróconej osmozy do potrzeb użytkowników należy porównać trzy produkty: odwróconą osmozę Puricom StellaEcoperla Rosa oraz Ecoperla Profine Zero

Pierwsza z nich jest dedykowana osobom, które po prostu chciałyby pić smaczną i wolną od jakichkolwiek zanieczyszczeń wodę. Ecoperla Rosa to z kolei osmoza dla osób, które chciałyby zadbać o zdrowie. Dzięki obecności Ecoperla Elixir woda jest wzbogacana w wolny wodór i dużą ilość magnezu. 

Z kolei Ecoperla Profine Zero to jeden z najbardziej nowoczesnych produktów na rynku, który daje zupełnie nowe możliwości. Woda filtrowana jest szybko i wydajnie, bo za sprawą aż dwóch membran osmotycznych. Ciekawostkę stanowi ostatni wkład będący połączeniem membrany ultrafiltracyjnej z węglem aktywnym. Wbudowany mieszacz pozwala na regulację ilości minerałów w wodzie. Więcej o tym niezwykłym urządzeniu w recenzji: Ecoperla Profine Zero - poznaj filtr przyszłości 

A wiedzę o systemach odwróconej osmozy powinien pomóc uzupełnić artykuł: Odwrócona osmoza - najczęściej zadawane pytania

Jak wybrać ten najlepszy filtr kuchenny? 

Przede wszystkim bardzo istotna jest jakość wody oraz problemy, z jakimi się przez nią borykamy. Sporo zależy również od naszych potrzeb i oczekiwań, a także od przestrzeni, jaką dysponujemy na montaż. 

Warto przywiązywać szczególną uwagę do producenta oraz jakości komponentów. Dobrze też zwrócić uwagę na proponowane rozwiązania, które mogą ułatwiać montaż, serwis i zmniejszać koszty eksploatacji. Im nowocześniejszy system, tym większa wygoda. Im dokładniejsze oczyszczanie, tym lepsze efekty i więcej korzyści. 

Najważniejsze jednak, aby filtr kuchenny był dopasowany do potrzeb naszej rodziny i stylu życia, zapewniał wodę naprawdę smaczną, dzięki czemu będzie można zrezygnować z wody butelkowanej.

Inne sposoby na smaczną wodę (nie tylko) w kuchni

Filtry kuchenne są filtrami działającymi punktowo, co oznacza, że są w stanie uzdatnić wodę tylko w jednym miejscu jej poboru. W niektórych gospodarstwach domowych mieszkańcy wyrażają potrzebę korzystania z wody o jakości dopasowanej do ich potrzeb na całą instalację. Do tego przydałoby się, żeby taka woda była smaczna. 

Jak podołać takim oczekiwaniom? 

Na to na szczęście branża uzdatniania wody również zna swoje sposoby. Dobrym rozwiązaniem jest centralny zmiękczacz wody zintegrowany z kolumną węglową. Dzięki temu z każdego kranu popłynie miękka woda, o odpowiednim smaku i zapachu. Dobra i do codziennego użytku, i do spożycia. 

Jeśli jednak nie ma w domu miejsca na tak dużą stację uzdatniania wody, to można wziąć pod uwagę zakup kompaktowego urządzenia łączącego w sobie funkcje zmiękczacza wody i filtra węglowego. Mowa tu o produkcie 2 w 1 - zmiękczaczu wody z węglem aktywnym Ecoperla Hero

Jego możliwości można poznać bliżej, czytając wpis: Ecoperla Hero - coś więcej niż zmiękczacz wody

Woda - główny bohater każdej kuchni 

Woda bez wątpienia jest jednym z głównych bohaterów kuchni i dlatego warto zadbać, by była jak najbardziej komfortowa w codziennym użytkowaniu. Jednym z najprostszych sposobów na wodę smaczną i dostosowaną do potrzeb są filtry kuchenne. Który z nich wybierasz?

Komentarze (6)

    • Artur L.
    • 2019-05-06 14:53:42
    Byłem zwolennikiem odwróconej osmozy oraz filtrów narurowych, dopóki nie zdecydowałem się na zmiękczacz z węglem aktywnym, Ecoperla Hero. Jego cena może odstraszyć, jednak jeżeli ktoś cierpi z powodu posiadania twardej wody i chciałby naprawdę zainwestować w ochronę swoich urządzeń AGD, przy czym, jak moja żona twierdzi, rozpieścić swoją skórę, to naprawdę warto przerzucić się na taki jeden, solidny produkt. Nie martwię się o żywotność pralki, zmywarki. Woda dzięki węglowi aktywnemu jest bardzo smaczna, żona wydaje z pewnością mniej na kosmetyki do mycia czy detergenty. Także odwrócona osmoza czy nanofiltracja - super, jednak dla mnie Hero zwycięża w takim rankingu.
    • Kinga
    • 2019-05-16 14:12:03
    Rzeczywiście ciężko dobrać odpowiedni system do filtracji wody w kuchni. Wybór jest szeroki, technologie są różne (nawet nie wiedziałam, że jest ich aż tyle). U mnie w rodzinie króluje odwrócona osmoza, ale widzę, że są na rynku naprawdę niezłe alternatywy, np. dla mniejszych kuchni lub innych potrzeb. Warto wiedzieć, na czym polegają poszczególne systemy uzdatniania. Nie jest to aż tak skomplikowane, jakby się mogło wydawać.
    • Maja Gdynia
    • 2019-05-31 10:34:01
    Odkąd mam dodatkowy kranik od odwróconej osmozy w kuchni, inaczej mi się żyje :) Brak kamienia w czajniku, w herbacie, żelazku. Używam tej wody również do mycia podłóg! Jestem bardzo zadowolona.
    • Karolina Piekarska
    • 2019-06-28 13:41:59
    Mam filtr odwróconej osmozy dopiero od pół roku, ale nie wyobrażam sobie życia bez niego. Dodatkowo zależało mi na tym, żeby ograniczyć do minimum generowany przeze mnie plastik i udało się :) Super sprawa! A kwestia, czy jest to odwrócona osmoza, ultrafiltracja, z odrzutem czy bez - zawsze jest to oszczędność naszego czasu i pieniędzy.
    • Magda
    • 2019-10-02 14:50:03
    Wybór na rynku jest duży, ceny różne. Ja polubiłam osobiście filtr ultrafiltracji i wkład Elixir - fajne połączenie.
    • Rafał
    • 2019-11-15 12:17:08
    Prawda, filtrów w tym momencie jest już dużo na rynku. Ja jestem fanem osmozy, bo oczyszcza najlepiej. Szanuje urzadzenia, które mają mały odrzut do kanalizacji, bo 2 a 4 litry to jednak jest różnica na 1 litr filtrowanej wody.

Nowy komentarz

arrow_upward