Czy warto pić wody smakowe?

Woda smakowa nadal jest chętnie wybierana przez konsumentów do picia. Niektórzy przypisują jej sporo zalet. Czy jednak, tak jak zwykli mówić, dobrze nawadnia? Czy skoro jest to woda owocowa, faktycznie ma w sobie jakieś owoce? Ile cukru znajduje się w wodach smakowych? Czy warto je wybierać?

Czy woda smakowa to na pewno woda?

Choć łączy je nazwa, to w rzeczywistości woda smakowa ma niewiele wspólnego ze zwykłą wodą. Najczęściej stoją obok siebie na sklepowych półkach, jednak różnice w składzie oraz oddziaływaniu na nasz organizm są spore. Powodem, dla którego woda smakowa może się dobrze kojarzyć jest też fakt, że za ich produkcję najczęściej odpowiadają dobrze znani producenci mineralnych i źródlanych wód butelkowanych. Jeśli zwykła woda w butelce jest zdrowa, nie ma w sobie żadnych konserwantów i cukru, to czemu ta smakowa miałaby szkodzić? - to najczęstsze założenie, jednak niekoniecznie słuszne.

Wody smakowe są produkowane na bazie wód mineralnych oraz źródlanych i faktycznie to stanowi większość ich składu, jednak oprócz tego zawierają w sobie także: cukier, konserwanty, dodatki aromatyzujące. Warto wiedzieć, że dodanie do wody jakichkolwiek innych składników, niż mineralne, czyni z wody napój.

Co znajdziemy w wodzie smakowej?

Choć głównym składnikiem jest rzecz jasna woda, to na etykiecie z pewnością odnajdziemy jeszcze: cukier, syrop glukozowo-fruktozowy oraz wiele innych substancji słodzących. Jak już wiemy z poprzednich artykułów, zwykła woda ma 0 kalorii, natomiast przez takie dodatki woda smakowa może mieć nawet około 350 kalorii.

Ile cukru jest w wodzie smakowej?

Na wieść o ilości cukru ukrytej w butelce wody smakowej można poczuć się mocno zaskoczonym! W wodach smakowych średnio na 100 ml wody przypada nawet 1 łyżeczka cukru! Wypicie jednej szklanki wody smakowej to zjedzenie 2 łyżeczek cukru. Wypicie jednej 1,5 litrowej butelki wody to zjedzenie 64 gramów cukru. To tyle, ile dostarcza nam zjedzenie dwóch pączków lub batonów.

Cukier oraz syrop glukozowo-fruktozowy powodują szkody w organizmie. Zaraz po ich spożyciu dochodzi do gwałtownego podwyższenia glukozy we krwi. To prowadzi do wyrzutu insuliny. Skutkiem może być insulinooporność, a nawet cukrzyca typu 2.

Lista konserwantów w wodach smakowych

Oprócz ogromnych ilości cukru, w wodach smakowych możemy znaleźć także:

Sorbinian potasu - chroni żywność przed pleśnią i grzybami, jednak u niektórych może powodować reakcje alergiczne

Benzoesan sodu - z witaminą C ta substancja wchodzi w reakcję, tworząc szkodliwy dla zdrowia benzen. W wodach smakowych dodaje się najczęściej oba te składniki, więc prawdopodobieństwo powstawania benzenu jest dość duże

Do tego dochodzi jeszcze aspartam, czyli popularny słodzik, na który nie każdy dobrze reaguje. Na liście dopisać należy także sztuczne i pełne cukru syropy owocowe, aromaty. Czysta chemia, w której nie ma mowy o naturalnych składnikach. Można śmiało powiedzieć, że wody smakowe od napojów różnią się jedynie kolorem.

Problemy z otyłością i zdrowiem

Zamiana napojów gazowanych i kolorowych na wodę smakową wcale nie sprawi, że będziemy się lepiej czuć, nasza sylwetka będzie zgrabna i zadbana. To bardzo zwodniczy typ napoju, którego w szczególności powinny wystrzegać się dzieci. Ten temat poruszaliśmy już w artykule: Słodzone, kolorowe napoje czy woda do picia - co lepiej wybrać? Warto wspomnieć, że różne badania pokazują, iż Polacy coraz częściej i chętniej zaczynają sięgać po zwykłą wodę. Bardzo duża część z nas jest świadoma zalet jej picia i tego, że jest ona najzdrowszym napojem. Mimo to już mniejsza część faktycznie wybiera ją jako główne źródło nawodnienia organizmu. Przeczytaj także: Zadbaj o siebie, czyli jak mieć wodę zawsze przy sobie i dbać o nawodnienie?

Postaw na swoją, naturalną wodę smakową

Czy w takim razie da się znaleźć wodę smakową, która będzie nam służyła? Wiele osób nie przepada lub nie jest przyzwyczajonych do picia czystej wody o neutralnym smaku. Co w takich przypadkach? Oczywiście jest na to recepta! Najlepiej wybrać własną wodę smakową, którą szybko i bez trudu można zrobić samodzielnie. Wystarczy do zwykłej wody dodać ulubione zioła i owoce. Możemy eksperymentować do woli. Najpopularniejszym połączeniem jest oczywiście cytryna z miętą, ale można też zrobić wariant z pomarańczą i melisą lub truskawkami i bazylią. Ogranicza nas jedynie wyobraźnia i preferencje smakowe! Kilka inspiracji znajdziecie w artykule: Napoje na bazie filtrowanej wody - 5 przepisów na majówkę!

Własne źródło smacznej wody

Skoro już mity na temat wody smakowej zostały obalone, można pójść jeszcze o jeden krok dalej – postawić na własne źródło wody w domu. W tym celu można pomyśleć o zakupie filtra kuchennego. Do wyboru są różne rodzaje, w tym ultrafiltracja i odwrócona osmoza. Posiadanie filtra kuchennego daje szansę korzystania z nieograniczonego źródła smacznej, czystej i bezpiecznej wody pitnej o każdej porze i w każdych ilościach. Warto przeczytać artykuł: Poznaj 10 zalet filtrów kuchennych! Dlaczego warto mieć taki w kuchni?

Ultrafiltracja

System ultrafiltracji jest bardzo dobrym pomysłem, jeśli zależy nam tylko i wyłącznie na doszlifowaniu jakości wody. To dobry wybór przy mało i średnio zanieczyszczonej wodzie. Ultrafiltracja jest w stanie usunąć wszelkie zanieczyszczenia do wielkości 0,1 mikrona: bakterie, wirusy, cysty, metale ciężkie. Poprawie ulega smak i zapach wody. Woda jest podawana do użytkownika na bieżąco, dzięki sile ciśnienia w instalacji. Zachowane są w niej naturalnie występujące minerały. Przykładem tego typu urządzeń jest seria Ecoperla Profine POU. Jeśli chcecie zobaczyć, jak wyglądają, warto obejrzeć prezentację od polskiej marki Ecoperla:

Odwrócona osmoza

Wyborem, który znacznie dokładniej oczyszcza wodę są systemy odwróconej osmozy. Membrana osmotyczna jest niezwykle dokładna, usuwa z wody zanieczyszczenia nawet o wielkości pojedynczych jonów. Wodę można w pełno dopasować do swoich potrzeb. Wybór systemów jest duży. Ciekawą opcją jest na przykład Ecoperla Rosa, która daje możliwość pobierania dwóch rodzajów wody – oczyszczonej, która nie pozostawi po sobie osadów oraz o właściwościach prozdrowotnych, wzbogaconą o magnez i wolny wodór.

Zabierz swoją wodę smakową gdzie tylko chcesz!

Obecnie wcale nie trzeba kupować już co chwila wody butelkowanej, by cieszyć się fantastycznym smakiem i właściwościami. Do sprawy można podejść znacznie bardziej ekologicznie i zdecydować się na butelkę wielokrotnego użytku. Dlaczego warto? Więcej na ten temat można przeczytać w artykule: Poznaj powody, dla których warto już dziś zrezygnować z wody butelkowanej! Dobrym sposobem na zabieranie ulubionego napoju wszędzie tam, gdzie tylko chcemy i potrzebujemy może być bardzo ekologiczna butelka wielokrotnego użytku Ecoperla Ecobott. Została wykonana z tworzywa wytwarzanego z trzciny cukrowej. Jest biodegradowalna i możliwa do recyklingu. Wyróżnia ją bardzo elegancki design, a przy tym wygoda i funkcjonalność. Można ją myć w zmywarce, nie powoduje przedostawania się niechcianego zapachu lub smaku do napoju. Jest lekka i bezpieczna dla zdrowia. Koniecznie obejrzyjcie recenzję, z której dowiecie się o szczegółach:

Zdrowo i ekologicznie!

Własne źródło wody i dodawanie do niej świeżych, ulubionych owoców i ziół to najlepszy sposób na uzyskanie wody smakowej, która będzie wspomagała nasz organizm, dostarczała witamin i minerałów, a nie kilogramów cukru. Warto przemyśleć przedstawione w artykule opcje, ponieważ oprócz wygody, mogą wspomóc środowisko. Wybieraj to, co najlepsze dla siebie i otoczenia!

Powiązane produkty

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

arrow_upward