Czy azotany obecne w wodzie mogą prowadzić do powstawania nowotworów?

Azotany stanowią jedno z zanieczyszczeń, które może znajdować się w wodzie. To problem szczególnie popularny w przypadku miejscowości położonych w pobliżu terenów rolniczych, gdzie używa się dużo nawozów sztucznych. Czy jednak azotany występujące w wodzie stanowią prawdziwe zagrożenie dla ludzkiego zdrowia? Czy są w stanie wywoływać nowotwory?

Czym są azotany?

Azotany są substancjami, z którymi mamy do czynienia na co dzień. Występują zarówno w wodzie, jak i w pożywieniu. Najwięcej znajduje się na nowalijkach, a wszystko ze względu na opryski oraz stosowane nawozy sztuczne. Dokładne informacje na ich temat znajdziecie we wcześniejszym artykule: Azotany w wodzie pitnej zagrożeniem dla zdrowia

Skąd azotany biorą się w wodzie?

Podczas oprysków i nawożenia pól uprawnych nawozy bogate w azotany przedostają się nie tylko na rośliny, ale także do ziemi, częściowo spływają także do wód powierzchniowych. Z ziemi mogą przedostawać się do głębszych warstw gleb i wody głębinowej. Stąd właśnie ich obecność także w wodach pobieranych w okolicach pól uprawnych i ziem rolniczych.

Zagrożenie dla zdrowia związane z azotanami

Azotany same w sobie nie stanowią aż tak dużego zagrożenia dla ludzkiego zdrowia. Przyjmuje się jednak, że aplikowane w dużych stężeniach mogą podrażniać błonę śluzową jelita cienkiego, a przez to wywoływać zespół nieprawidłowego wchłaniania ważnych substancji z pokarmu.

W organizmie zmieniają jednak swoją formę na azotyny. Szacuje się, że około ¼ wchłanianych azotanów zmienia swoją postać. Największy problem polega na tym, że azotyny ulegają dalszym przemianom. Tworzą się z nich nitrozoaminy o właściwościach kancerogennych. Zarówno azotyny, jak i nitrozoaminy powodują szereg szkód w organizmie, wśród których można wymienić:

Niedotlenienie tkanek oraz sinicę

Niedokrwistość

Problemy związane z prawidłowym wchłanianiem witaminy A i witamin z grupy B

Problemy związane z wchłanianiem białka, tłuszczu, węglowodanów

Mogą uszkadzać niektóre ze struktur mózgu

Zaburzają pracę tarczycy

Zaburzenia związane z funkcjonowaniem jelita cienkiego Działanie kancerogenne, zwłaszcza w obszarze żołądka i jelita grubego

Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych odnotowali, że z powodu nadmiernej ilości azotanów w organizmie, na choroby nowotworowe może zapadać nawet 12,5 tysiąca osób w ciągu roku. Badacze z organizacji Environmental Working Group opublikowali raport związany z tym tematem. Koszty leczenia chorych sięgają nawet 1,5 miliarda dolarów. Naukowcy podają, że to właśnie woda zanieczyszczona azotanami może przyczyniać się do zachorowań na nowotwory: jelita grubego, tarczycy, nerek, jajników, pęcherza moczowego. Mogą być także przyczyną niskiej masy urodzeniowej u noworodków, przedwczesnego porodu.

Sposoby na ochronę przed azotanami w wodzie

Przede wszystkim warto sprawdzić czy azotany w wodzie występują. W tym celu należy zlecić profesjonalną analizę wody pod kątem fizykochemicznym. Na podstawie wyników można ocenić czy azotany są w normie, czy może stężenia tych substancji zostały przekroczone. To bardzo ważne zwłaszcza na terenach o większej wrażliwości na taką możliwość, czyli między innymi terenach wiejskich, na których stosuje się duże ilości nawozów sztucznych. W takich miejscach prawdopodobieństwo przedostawania się azotanów do wody znacznie wzrasta.

Jeśli okaże się, że faktycznie w wodzie mamy do czynienia z występowaniem wysokich stężeń azotanów, można się przed nimi skutecznie chronić. Sposobem jest właściwie dobrany system uzdatniania wody. Rozwiązań jest kilka.

Na całą instalację w domu

Jednym z nich jest centralna stacja uzdatniania wody, która jest w stanie oczyścić wodę zasilającą instalację w całym gospodarstwie domowym. Dzięki temu można mieć pewność, że niezależnie od miejsca poboru wody, zawsze będziemy korzystać z czystej i bezpiecznej. Przykładem urządzeń do usuwania azotanów na cały dom są stacje takie jak Ecoperla Nitratower. Ten produkt jest dostępny w trzech rozmiarach do wyboru, dzięki czemu ilość złoża można bardzo dokładnie dobrać do zużycia wody.

Ecoperla Nitratower działa na zasadzie wymiany jonowej i jest urządzeniem dwuczęściowym. Złoże filtracyjne jest przystosowane do usuwania z wody azotanów oraz siarczanów. Regeneracja następuje z udziałem roztworu solanki. Taka redukcja azotanów jest naprawdę wydajna. Więcej informacji także w filmiku od polskiej marki Ecoperla:

Punktowe usuwanie azotanów w domu

Sposobem na miejscową redukcję azotanów z wody może być filtr kuchenny w postaci odwróconej osmozy. Membrana osmotyczna, stanowiąca podstawowe wyposażenie tego rodzaju urządzeń, jest naprawdę dokładna. Jest w stanie zredukować z wody metale ciężkie, chlor i jego pochodne, a nawet bakterie oraz wirusy. Wśród tych substancji są również azotany. Dokładne informacje znajdziecie w artykule: Odwrócona osmoza jako proces - skąd się wzięła? Na czym polega?

Tu wybór jest naprawdę duży. Dla osób, które dodatkowo chciałyby cieszyć się wodą o właściwościach prozdrowotnych polecana jest Ecoperla Rosa z wbudowanym wkładem rewitalizującym Ecoperla Elixir. Pozwala na czerpanie wody tylko i wyłącznie oczyszczonej lub wzbogaconej o magnez oraz wolny wodór. Bardzo nowoczesną propozycją jest Ecoperla Profine Zero. Nie zajmuje wiele miejsca, posiada dynamiczny zbiornik przepływowy oraz wbudowany mieszacz, dzięki któremu można regulować ilość minerałów w wodzie. Osobom poszukującym podstawowego modelu, który zapewni bardzo higieniczne uzdatnianie wody, polecana jest odwrócona osmoza z serii Atlas Filtri OASIS DP SANIC. Wszystkie modele poradzą sobie nie tylko z azotanami, ale również poprawią smak, zapach i barwę wody.

Komentarze (1)

    • Anna
    • 2021-10-07 11:41:10
    U nas właśnie jest ten problem. Niby blisko lasy i wioski, ładna okolica. Nawozy czy inne opryski robią swoje. Rozważaliśmy różne rozwiązania na cały dom, ale póki co kupiliśmy osmoze do kuchni. Można bezpiecznie pić i gotować.

Nowy komentarz

arrow_upward