Idealna herbata? Jakość wody ma znaczenie! Jakiej wody używać do parzenia herbaty?

Herbata stanowi jeden z najczęściej wypijanych napojów gorących. W Polsce pijemy ją często i chętnie, jednak czy wiecie w jaki sposób zaparzyć idealną herbatę? Jak osiągnąć wywar o idealnym smaku i zapachu? Jakie znaczenie w procesie parzenia herbaty ma woda?

W chińskiej tradycji woda nazywana jest matką herbaty. Przy odpowiednio zaparzonej herbacie woda stanowi 98,5%. Jakość wody ma więc nieocenione znaczenie dla efektów odczuwalnych podczas jej picia. Sami Chińczycy twierdzą, że najlepsza do parzenia herbaty jest ta sama woda, którą podlewało się herbaciane krzewy. Z kolei Lu Yu znany jako herbaciany mędrzec zawsze twierdził, że najlepszą wodą do parzenia herbaty jest ta, pochodząca z górskiego potoku.

My sami najczęściej nie mamy dostępu do takich możliwości, dlatego warto poszukać sposobów na idealną wodę do herbaty w swoim zakresie. Podpowiadamy jakiej jakości powinna być woda do parzenia herbaty i w jaki sposób można osiągnąć te parametry.

Na jakie właściwości należy zwrócić uwagę?

Właściwości wody mają tak samo kluczowe znaczenie w przypadku herbaty, jak i kawy, o której już pisaliśmy w artykule: Idealna kawa? Jakość wody ma znaczenie! Jakiej wody używać do parzenia kawy? Woda przede wszystkim powinna być bezpieczna, wolna od mikroorganizmów, o neutralnym smaku, zapachu i barwie. Oprócz tego największą uwagę należy zwrócić na: stopień twardości wody, odczyn pH wody oraz wskaźnik TDS, czyli ilość substancji rozpuszczonych w wodzie.

Odczyn pH wody do herbaty

Bardzo istotny jest odczyn pH wody, na bazie której przygotowywana jest herbata. Najbardziej polecaną opcją jest oczywiście pH neutralne, czyli o wartości 7. Tą wartość jest mimo wszystko dość trudno osiągnąć, dlatego widełki to 6,5-8,5. Zbyt zasadowe pH wody, czyli takie o wartości przekraczającej 7, może sprawić, że napar będzie miał znacznie ciemniejszy kolor niż powinien. Zbyt kwaśne pH  sprawia, że napar może być jaśniejszego koloru niż powinien. W obu przypadkach bukiet smakowy nie będzie wystarczająco rozwinięty.

Stopień twardości wody

Twardość wody jest jej naturalną cechą wynikającą z obecności głównie jonów wapnia i magnezu. Im jest ich więcej, tym wyższy jest stopień twardości wody. Większość herbat powinna być zaparzana w wodzie miękkiej. Twarda woda sprawia, że herbata nie będzie miała wyrazistego smaku. Właściwie będzie można mówić o nijakości, płaskim aromacie. Praktycznie każda zaparzona na wodzie o takich właściwościach będzie smakowała tak samo. Do tego napar będzie mętny. Częstym problemem jest także to, że na odstanej herbacie zrobionej na bazie twardej wody pojawiają się oleiste plamy, które znacznie zaburzają estetykę. Przy zaparzaniu w twardej wodzie herbata może tracić swoje dobroczynne dla zdrowia właściwości.

Przy okazji warto wspomnieć, że używanie twardej wody na co dzień wiąże się z całą masą różnego rodzaju problemów. Spada wydajność instalacji, wzrasta za to możliwość wystąpienia awarii. Do tego jeszcze mamy problemy z widocznym kamiennym osadem, który jest trudny do usunięcia, zwiększa się zużycie detergentów, powstają kłopoty ze stanem skóry i włosów. O wszystkim możecie dokładnie przeczytać w artykule: Złodziej w domu! Czyli co nam kradnie twarda woda?

W Polsce najczęściej mamy do czynienia z wodą średnio twardą i twardą. Może stępować zarówno we własnych ujęciach wody, jak też w przypadku wody wodociągowej. Twardość wody w swoim domu można sprawdzić wykonując choćby kropelkowy test twardości wody. Więcej w filmiku:

Wskaźnik TDS wody do herbaty

W przypadku herbaty spore znaczenie będzie miał także wskaźnik TDS. To całkowita ilość rozpuszczonych cząstek stałych, świadcząca między innymi o ilości minerałów zawartych w wodzie. Wielbiciele aromatycznych herbat uznają go za najważniejszy ze wskaźników, ale też najbardziej miarodajny przy dobieraniu wody na herbatę. Zbyt duża ilość minerałów może zmienić smak wody i herbaty na metaliczny. Z kolei zbyt mała ilość minerałów nie będzie pozwalała uwalniać się wszystkim substancjom z liści. To może spłaszczyć smak naparu. Prawdziwi specjaliści od herbaty wskazują, że TDS  może wynosić 50-150 mg/l. TDS można sprawdzić za pomocą specjalnego wskaźnika.

Natlenienie wody do herbaty

Woda przeznaczona do parzenia herbaty powinna być przede wszystkim świeża. Nie może być przestana w butelce, nasiąknąć zapachami z otoczenia. Powinna mieć zachowane neutralne właściwości organoleptyczne, jak: smak, zapach, barwa. Ponadto dobrze, aby zawierała w sobie odpowiednie ilości tlenu. To pozwala uwolnić odpowiednie smaki i aromaty. Smak będzie pełny i bogaty. Specjaliści zalecają, aby parzyć herbatę z pomocą wody, która jest zagotowywana jednokrotnie.

Jaka powinna być temperatura wody do herbaty?

Różne składniki zawarte w liściach herbaty wydobywają się z nich w różnych temperaturach. Co za tym idzie, każdy rodzaj herbaty będzie wymagał nieco innej temperatury parzenia. Bardzo istotnym jest, aby wody nie przegotować. To mogłoby pogarszać smak herbaty. Jeżeli woda będzie zbyt ciepła, może dojść do zbyt szybkiego uwalniania się substancji, które są odpowiedzialne za tworzenie posmaku goryczy i cierpkiego smaku.

Biała herbata potrzebuje temperatury wody około 70-80 oC
Zielona herbata wymaga wody o temperaturze 70-80 oC
Oolongi to herbaty, których pełnię smaku i aromatu wydobędzie woda o temperaturze 90-95 oC
Herbata puerh zaparzy się w wodzie o temperaturze 90-96 oC

Praktyka czyni mistrza, a idealna herbata wymaga dokładnej obserwacji momentu, w którym woda zostanie odpowiednio zagotowana. Pierwszy etap to gromadzenie się pęcherzyków powietrza w pobliżu dna oraz ścianek czajnika. Następnie pęcherzyki powietrza pojawiają się w większych ilościach i zaczynają migrować ku górze. Na tym etapie pęcherzyki są jednakowej średnicy. Tworzą wrażenie zmętnienia wody, które jest nazywane białym wrzątkiem – to właśnie najlepszy etap wrzenia wody i właśnie taką najlepiej jest zalewać herbatę.

W kolejnym etapie, po białym wrzeniu, woda jest już całkowicie pozbawiana tlenu, który wzbogaca smak herbaty. Właśnie z tego powodu najlepiej jest unikać zalewania jej wodą znajdującą się w tej fazie.

Eksperci od parzenia herbaty zgodnie twierdzą, że najlepiej jest ją spożywać w przeciągu pierwszych trzydziestu minut od zaparzenia. Świeża smakuje najlepiej i czuć wtedy jej największe bogactwo pod względem smaku i aromatu.

Jak długo powinno się zaparzać herbatę?

Wydobycie najważniejszych walorów herbaty jest też w dużej mierze zależne od długości jej zaparzania. To powinno trwać od 3 do 5 minut. Czas jest uzależniony od rodzaju herbaty. Długość parzenia jest ważna ze względu na oddziaływanie herbaty na nasz organizm. Przy krótszym zaparzaniu herbaty (około 3 minut) napar będzie miał znacznie większe ilości teiny, przez co i działanie pobudzające. Przy czasie parzenia od 3 do 5 minut herbata powinna mieć właściwości relaksacyjne.

Najlepszy czas parzenia zielonej herbaty – 3 do 4 minut
Czarna herbata powinna być parzona od 3 do 4 i pół minuty
Yerba mate powinna być parzona od 3 do 5 minut

Woda do parzenia herbaty - skąd będzie najlepsza?

Pozostało jeszcze pytanie dotyczące tego, skąd pobierać wodę do parzenia herbaty. Woda pochodząca prosto z kranu nie zawsze będzie najlepszym wyborem. Oprócz wysokiego stopnia twardości wody, problemem może być także zalegający w niej chlor. To może niekorzystnie oddziaływać na herbaciany napar. Więcej na ten temat w artykule: Woda wodociągowa a uzdatnianie na własną rękę - kiedy to ma sens?

Woda z własnego ujęcia również może nie być najlepszym rozwiązaniem. Choć zdarza się, że w niektórych ujęciach jest bardzo dobrej jakości, może też okazać się bardzo zanieczyszczona. Najczęściej problemy wynikają z dużej zawartości manganu, żelaza, jonu amonowego, związków organicznych. Mogą też zdarzyć się problemy z azotanami czy siarkowodorem. Szczególnie należy uważać na obecność bakterii w wodzie. Więcej informacji w artykule: Co może kryć woda ze studni? Czy zawsze trzeba ją uzdatniać?

W przypadku wody z własnego ujęcia bardzo ważne jest, aby zanim zaczniemy korzystać z wody wykonać jej profesjonalną analizę. Ważne, aby przeprowadzić badania fizykochemiczne oraz mikrobiologiczne. Więcej o analizie wody w artykule: Czy warto zlecić analizę wody? Po co jest potrzebna?

A może woda butelkowana? Z jednej strony to dość wygodne rozwiązanie. Woda źródlana mogłaby się sprawdzić do zaparzania aromatycznych herbat, o ile wybierzemy taką o odpowiednich właściwościach. Z drugiej strony należy pamiętać o aspekcie ekologicznym i nie tylko. Tu dobrą lekturą będzie artykuł: Woda z kranu czy z butelki ? Skąd lepiej pobierać wodę pitną?

Pozostaje jeszcze jedna opcja! Oczyszczanie wody na własną rękę i dopasowanie jej do swoich oczekiwań. Jak to zrobić?

Uzdatnianie wody metodą na idealną wodę do herbaty!

Warto pomyśleć o samodzielnym uzdatnianiu wody w swoim domowym zaciszu. Własny filtr kuchenny zapewni stałe źródło smacznej wody. Przy tym dostęp do jej zasobów będzie nieograniczony. Każdy domownik będzie mógł pobierać dowolną ilość w każdym momencie. Woda uzdatniona przez filtr kuchenny świetnie nadaje się do bezpośredniego spożycia, przemywania delikatnych powierzchni, mycia owoców, warzyw, przygotowania dań i napojów gorących.

Do przygotowania wody idealnej do parzenia herbaty świetnie sprawdzą się systemy ultrafiltracji. O tym, czym właściwie jest ultrafiltracja przeczytacie w artykule: Wszystko, co musisz wiedzieć o ultrafiltracji Dobrze sprawdzą się takie urządzenia, jak Ecoperla Profine POU 2 lub Ecoperla Profine POU 3

Sposobem na wodę może być także nowoczesna odwrócona osmoza Ecoperla Pofine Zero. To filtr kuchenny najnowszej generacji, który jest w stanie szybko oczyścić wodę, a wbudowany mieszacz daje możliwość dopasowania ilości minerałów w wodzie do własnych potrzeb.

Delektuj się idealną herbatą!

Ten artykuł to najlepszy dowód na to, że powinniśmy zwracać uwagę nie tylko i wyłącznie na herbatę, ale również na jakość wody przeznaczonej do parzenia. Idealne parametry wody można osiągnąć na kilka sposobów, jednak jednym z najbardziej wydajnych i przynoszących największe korzyści wydaje się być filtr kuchenny. Stań się ekspertem od parzenia idealnej herbaty we własnym domu!

Komentarze (2)

    • Małgorzata
    • 2021-04-13 16:30:39
    Uwielbiam idealnie zaparzoną zieloną herbatę na miękkiej wodzie... To jest coś :) Zupełnie inny smak. Polecam serdecznie, mam osmozę z mineralizatorem Ecoperla ROSA i puszczam do gotowania tę miękką wersję, super !!!
    • Kamila
    • 2021-05-05 15:16:29
    Również odczuwam różnicę w smaku przy herbacie robionej na twardej i miękkiej wodzie. Inna herbata normalnie :) Osmoza jest o tyle fajna, ze maksymalnie oczyszcza wodę z wszystkich zanieczyszczeń, więc ten smak jest najgłębszy.

Nowy komentarz

arrow_upward