Siarczany w wodzie - czy to powód do obaw?

Zbyt wysokie stężenie siarczanów może się pojawić w przypadku wody czerpanej z własnego ujęcia. To nie jest zanieczyszczenie, o którym mówi się tak dużo, jak o żelazie czy manganie. Czy jest się czego obawiać? Czy siarczany są zagrożeniem dla zdrowia? Czy opłaca się je redukować? W jaki sposób można uzdatniać wodę?

Woda czerpana z własnego ujęcia może zawierać różne typy zanieczyszczeń. Każdy właściciel własnego ujęcia powinien zacząć przede wszystkim od zlecenia kompleksowej, profesjonalnej analizy wody. Jeszcze przed rozpoczęciem korzystania z wody ze studni warto zlecić analizę fizykochemiczną oraz mikrobiologiczną. O tych badaniach znajdziecie informacje w artykule: Czy warto zlecić analizę wody? Po co jest potrzebna?

Wyniki analizy wody mogą wykazać różne przekroczenia. Najczęściej są to żelazo (Czy zażelaziona woda to realne zagrożenie?) oraz mangan (Mangan w wodzie - czy jest szkodliwy? Jak go usuwać?). Rzadziej zdarza się, że są to azotany. Niekiedy może okazać się, że wśród przekroczeń znajdują się także siarczany.

Siarczany w wodzie - kilka ważnych informacji

Siarczany stanowią jedną z najbardziej rozpowszechnionych grup składników występujących w wodach naturalnych. Do wód trafiają poprzez wymywanie skał osadowych, ługowania gleby, utleniania siarczków metali ciężkich. Siarczany nie zawsze pochodzą tylko i wyłącznie ze źródeł naturalnych. Niekiedy ich źródłem jest działalność człowieka. Siarczany mogą pochodzić ze ścieków komunalnych i przemysłowych bądź spływających wód, w tym wód kopalnianych. Siarczany pochodzą także z opadów atmosferycznych. W pierwszej kolejności trafiają do wód powierzchniowych i gleb, z czasem przedostają się do wód podziemnych.

Siarczany zazwyczaj występują w wodach. Wody naturalne, które ich nie zawierają stanowią rzadkość. Te substancje mogą być przekształcane w siarkowodór, jeśli oddziałują na nie bakterie. Takie przekształcenia mają zazwyczaj miejsce w przypadku wód bardzo mocno zanieczyszczonych, w przypadku wód pozbawionych naturalnego tlenu lub na dużych głębokościach wód morskich.

Ile siarczanów może być w wodzie spożywczej?

Ilość siarczanów dopuszczalna w wodzie przeznaczonej do spożycia jest ustalona na maksimum 250 mg/l. Normy są zapisane w najważniejszym dokumencie dotyczącym jakości wody pitnej w Polsce, czyli Rozporządzeniu Ministra Zdrowia w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.

Co powoduje obecność siarczanów w wodzie?

Okazuje się, że siarczany nie są pożądane z wielu powodów. Mają wpływ na nasze zdrowie, właściwości organoleptyczne wody, a także powierzchnie mające styczność z wodą.

Wysoka twardość węglanowa wody

Siarczany mogą łączyć się w wodzie w związki z wapniem i magnezem, zwłaszcza jeśli te występują w dużych ilościach. Przez to tworzą się związki siarczanów wapnia oraz magnezu. To tak zwana twardość niewęglanowa, o której więcej w artykule: Twarda woda - co to za zjawisko?

Niewłaściwy smak wody

Zbyt duża ilość siarczanów obecnych w wodzie może doprowadzić do zmiany smaku wody. Jeśli w wodzie znajdują się przekroczone dopuszczalne ilości, woda zmienia smak na gorzki. Badania i obserwacje wykazały, że woda, w której znajdują się duże ilości siarczanów działa niekorzystnie na układ pokarmowy. Może powodować podrażnienia w odcinkach układu pokarmowego. Taka woda ma również działanie przeczyszczające. Biegunka jest szczególnie prawdopodobna w pierwszej fazie rozpoczęcia spożywania wody bogatej w siarczany. Konsekwencją jest duże odwodnienie organizmu.

Problemy z praniem

Woda bogata w siarczany może niszczyć pranie! Obecność siarczanów w wodzie skutkuje powstawaniem plam na tkaninach. Ponadto siarczany blokują prawidłowe działanie środków wybielających. Przez to potrzebne są większe ilości środków chemicznych, co ma negatywny wpływ na nasz portfel i środowisko.

Kiepska kondycja instalacji

Siarczany obecne w wodzie powodują szybsze wytrącanie się osadów, a co za tym idzie, zarastanie światła rur, awarie. To nie tylko stres, ale również wysokie koszty związane z naprawą, zamówieniem serwisu. Przez siarczany wzrasta także przewodność wody.

Woda, która nie nadaje się do celów przemysłowych

Woda o dużej zawartości siarczanów kompletnie nie nadaje się na cele przemysłowe. Siarczan wapienny na przykład sprawia, że kotły parowe nie mogą działać wystarczająco wydajnie. Wewnątrz gromadzi się bardzo twardy, ciężki do usunięcia kamień kotłowy, który doskonale blokuje funkcje, prowadząc do lokalnych przegrzań, spadku wydajności, awarii. Przez to niekiedy całe przedsiębiorstwo musi wstrzymać prace. Więcej o tym, co może powodować kamień kotłowy także w artykule: Kamień kotłowy - wróg Twojego AGD. O tym, w jaki sposób można uzdatniać wodę do celów przemysłowych dowiecie się z artykułu: Jak dobrać przemysłową stację uzdatniania wody?

Woda, której nie da się zastosować w budownictwie

Zbyt wysokie stężenia siarczanów w wodzie, stosowanej do tworzenia zapraw i betonu prowadzą do tak zwanej korozji siarczanowej betonu. Przez to staje się o wiele mniej wytrzymały, kruchy. Konstrukcje żelbetonowe również są znacznie mniej trwałe, szybciej tracą na żywotności.

Jak uzdatniać wodę z siarczanów?

Stacja do usuwania azotanów z wody

Siarczany można usuwać z wody na kilka sposobów. Z racji tego, że najczęściej występują w parze z przekroczonymi azotanami w wodzie, w ich usuwaniu na całą instalację najlepiej sprawdzają się stacje do usuwania azotanów z wody, takie jak Ecoperla Nitratower. To urządzenia zbudowane z butli ciśnieniowej z głowicą sterującą oraz zbiornika na sól regeneracyjną. Wewnątrz butli znajduje się zasyp ze specjalnego złoża filtracyjnego, przeznaczonego do usuwania azotanów. Mieszanka jest regenerowana roztworem solanki. Są pewne różnice między nią, a zmiękczaczami wody. Obejrzyjcie recenzję stacji uzdatniania wody do usuwania azotanów Ecoperla Nitratower:

Odwrócona osmoza

Jeśli zależy nam jedynie na uzdatnianiu wody pitnej, idealnym sposobem na pozbycie się siarczanów z wody może być filtr kuchenny w postaci systemu odwróconej osmozy. Te urządzenia są w stanie usunąć z wody nawet zanieczyszczenia o wielkości pojedynczych jonów. Dzięki temu woda jest naprawdę oczyszczona, ma odpowiedni smak, zapach, barwę. Ponadto stale jest dostępna świeża, w takich ilościach, jakich potrzebuje użytkownik.

Jaką odwróconą osmozę wybrać? Tu wachlarz jest dość szeroki, a każdy może znaleźć produkt w pełni dostosowany do swoich potrzeb. Dużą popularnością cieszy się na przykład odwrócona osmoza Ecoperla Rosa, dzięki której można pobrać wodę w dwojaki sposób. Z jednej strony dokładnie oczyszczoną, idealną do obróbki termicznej, z drugiej bogatą w magnez oraz wolny wodór, o właściwościach prozdrowotnych.

Jeśli z kolei szukasz naprawdę nowoczesnej odwróconej osmozy, która zajmie minimum miejsca, polecanym produktem jest Ecoperla Profine Zero. Ma dynamiczny zbiornik ciśnieniowy, dwie membrany osmotyczne uzdatniające wodę równolegle oraz specjalny mieszacz do regulacji ilości minerałów w wodzie.

Lepiej usuwać siarczany z wody

Siarczany są zanieczyszczeniami, które z całą pewnością lepiej redukować z wody. Uzdatnianie wody w tym zakresie nie jest skomplikowane. W razie pytań warto zwrócić się o pomoc do eksperta. Zapraszamy do kontaktu.

Powiązane produkty

Komentarze (1)

    • Mariola
    • 2021-07-01 16:24:05
    My akurat używamy odwróconej osmozy, ponieważ wykryto kiedyś u nas azotany i siarczany, na szczęście w małym stężeniu. Mimo wszystko założylismy filtr do picia i raz w roku badamy wodę.

Nowy komentarz

arrow_upward