Co można zrobić, żeby woda była miękka?

Twarda woda, choć nie stwarza bezpośredniego zagrożenia dla zdrowia, negatywnie wpływa na stan naszej skóry i włosów, a także bywa przyczyną wielu problemów w gospodarstwie domowym. Kamień kotłowy, będący efektem używania twardej wody, osadza się systematycznie w rurach,  urządzeniach grzewczych i w podzespołach urządzeń AGD powodując szybsze zużycie sprzętów lub awarie. Co więcej, nawet cienka warstwa osadu może spowodować straty energii na poziomie 20%! W obliczu coraz wyższych cen prądu, to raczej kiepska wiadomość. Z problemem można jednak skutecznie walczyć. Sprawdź co możesz zrobić, żeby woda w domu była miękka. 

Kiedy woda jest miękka, a kiedy twarda? 

Jednym z podstawowych parametrów fizykochemicznych wody jest jej twardość, która wynika z obecności soli wapnia, magnezu, a niekiedy również innych metali. Wyróżniamy twardość przemijającą (węglanową) i nieprzemijającą. Ta pierwsza zależy od stężenia węglanów i wodorowęglanów wapnia oraz magnezu, które w czasie gotowania wytrącają się z wody w formie białawego osadu. Twardość nieprzemijająca (niewęglanowa) to skutek obecności w wodzie siarczanów, azotanów, chlorków i innych rozpuszczalnych soli, zazwyczaj wapnia i magnezu. Te związki pozostają w wodzie nawet po jej przegotowaniu. Ogólna twardość wody to po prostu suma dwóch powyższych. Przyjmuje się, że woda zawierająca jony wapnia na poziomie:

  • poniżej 100 mg CaCO3/dm3 jest bardzo miękka (Przeczytaj: Dlaczego woda z kranu wydaje się śliska?
  • 100 - 200 mg CaCO3/litr jest miękka
  • 200 - 350 mg CaCO3/dm3 jest średnio twarda
  • 350 - 550 mg CaCO3/dm3 jest twarda
  • powyżej 550 mg CaCO3/dm3 jest bardzo twarda.

Chcesz wiedzieć, z jaką dokładnie wodą masz do czynienia na co dzień? Więcej informacji na ten temat znajdziesz w artykule: Jak zbadać twardość wody w domu? Choć skutki używania twardej widać często gołym okiem, dokładne dane mogą się okazać bardzo przydatne, szczególnie jeśli chcesz zainwestować w zmiękczacz wody. 

Zalety miękkiej wody

O negatywnych skutkach stosowania twardej wody mówi się na wielu płaszczyznach. Możesz o tym przeczytać w artykułach: Czy twarda woda może popsuć ekspres do kawy? lub Złodziej w domu! Co nam kradnie twarda woda? Jednocześnie warto spojrzeć na liczne korzyści, jakie niewątpliwie gwarantuje miękka woda, w tym:

  • mniejsze ryzyko awarii urządzeń AGD 
  • mniejsze zużycie prądu
  • niższe rachunki za ogrzewanie
  • większe ciśnienie wody w instalacji
  • niższe zużycie detergentów (nawet o 60%)
  • miękka i czystsza odzież po praniu
  • brak osadów na naczyniach
  • korzystny stan skóry i włosów
  • lepsze walory organoleptyczne potraw i napojów (Przeczytaj: Woda a jakość potraw - jaki ma wpływ?).

Skuteczne sposoby na miękką wodę

Na terenie Polski mamy zazwyczaj do czynienia z wodą średnio twardą lub twardą. Aby uzyskać komfort płynący ze stosowania miękkiej wody, należy sięgnąć po odpowiednie metody. Na rynku dostępne są rozmaite rozwiązania, wśród których znajdziesz taki sposób zmiękczania wody, który będzie idealnie dopasowany do Twoich potrzeb i wielkości domowego budżetu. Szerzej omawiamy ten temat w artykule: Jak skutecznie radzić sobie z twardą wodą?

Miękka woda w kuchni 

Jeśli planujesz zmiękczać wodę do celów spożywczych, możesz zastosować najprostszy sposób, czyli dzbanek filtrujący. Minusem takiego rozwiązania jest jego niewielka wydajność. Wkłady filtracyjne podlegają też częstej wymianie, przez co zmiękczanie wody może się okazać nie tylko mało ekonomiczne, ale też nieekologiczne. 

Zmiękczanie wody do celów spożywczych może się także odbywać w systemie odwróconej osmozy. Membrana osmotyczna oczyszcza wodę, a jednocześnie doskonale radzi sobie z redukcją wysokiego stopnia twardości wody. W tej kategorii produktów polecamy szczególnie system odwróconej osmozy Ecoperla Rosa, który dostarcza wodę o właściwościach prozdrowotnych, bogatą w magnez i wolny wodór. 

Miękka woda w łazience

Miękka woda w łazience to kwestia rozwiązania dwóch problemów - prania i mycia. W pierwszym przypadku można zastosować filtr do pralki z polifosfatem, który choć nie redukuje bezpośrednio twardości wody, minimalizuje odkładanie się osadu. Filtr pralkowy montuje się na dopływie wody do urządzenia. Warto jednak pamiętać, że złoże z czasem się rozpuszcza i należy je okresowo uzupełniać. Z kolei filtr prysznicowy należy umieścić w okolicach baterii prysznicowej. W efekcie, zanim woda popłynie przez słuchawkę, przechodzi przez złoże filtracyjne. Obie metody, choć na swój sposób skuteczne, nie mogą się równać z możliwościami, jakie daje centralny zmiękczacz wody. 

Zmiękczacze wody, czyli miękka woda w całym domu 

W zależności od przeznaczenia wody, stosuje się odmienne sposoby jej zmiękczania. Poszczególne metody różnią się między sobą rodzajem zastosowanej technologii, a w efekcie mają inną dokładność i cenę. Jeśli jednak chcesz uzyskać miękką wodę w całym domu, postaw na centralny zmiękczacz wody. Biorąc pod uwagę uzyskany efekt oraz wysoki komfort użytkowania, takie rozwiązanie na pewno Ci się spodoba. Zmiękczacze wody to wydajne urządzenia, które naprawdę skutecznie radzą sobie z redukcją stopnia twardości. Wiele modeli, dostępnych aktualnie na rynku, pozwala też dostosować ten parametr do indywidualnych potrzeb użytkownika! 

Sercem każdego zmiękczacza jest złoże filtracyjne, przy czym w większości urządzeń stanowi je żywica jonowymienna, na której dochodzi do wymiany jonów wapniowych i magnezowych na neutralne jony sodowe. Szczegółowo opisaliśmy ten proces w artykule: Żywica jonowymienna w zmięczkaczu wody. Zmiękczacz wody montuje się na wejściu wody do budynku, dzięki czemu miękka woda płynie w całej instalacji. 

Jaki zmiękczacz wody jest najlepszy, czyli co właściwie wybrać?

Ze względu na dużą różnorodność zmiękczaczy wody dostępnych na rynku, decyzja o zakupie konkretnego modelu bywa naprawdę trudna. Najważniejsze kryterium, jakim musisz się kierować podczas wyboru urządzenia, jest ilość złoża zmiękczającego. Można to łatwo ocenić na podstawie stopnia twardości wody oraz jej zużycia w wybranej jednostce czasu. Dokładne wyjaśniamy to zagadnienie w artykule:Jak wybrać idealny zmiękczacz wody do domu?

Szczególnie dużą popularnością cieszą się wśród prywatnych użytkowników kompaktowe zmiękczacze wody, w których wszystkie komponenty zostały ukryte wewnątrz estetycznej obudowy. Takie urządzenia łatwo zamontować i utrzymać w czystości, a w dodatku zajmują niewiele miejsca. Polecamy szczególnie zmiękczacze wody Ecoperla (produkowane w ścisłej współpracy z Clack), w tym Ecoperla Toro, który sprawdzi się w małych i dużych gospodarstwach domowych. Tani w eksploatacji Ecoperla Vita, ze względu na niewielkie gabaryty, to świetne rozwiązania do mieszkania o małej powierzchni. Warto po niego sięgnąć, jeśli masz ograniczoną przestrzeń i trudności z zamontowaniem innych modeli.  Wyjątkowo trwały zmiękczacz wody Ecoperla Softcab, objęty aż 10-letnią gwarancją, gwarantuje z kolei bezawaryjną pracę przez wiele długich lat. Jeśli natomiast szukasz urządzenia, które sprawdzi się przy większym zużyciu wody, koniecznie wypróbuj Ecoperla Softower

Skuteczne sposoby na miękką wodę w domu

Twardą wodę najlepiej zmiękczać stosując filtry lub specjalistyczne systemy uzdatniania wody, które usuwają nie skutki a przyczynę problemu, czyli rozpuszczalne sole wapniowe i magnezowe. W zależności od własnych potrzeb, oczekiwań i zasobności portfela, na rynku znajdziesz mnóstwo innowacyjnych rozwiązań, dzięki którym docenisz korzyści stosowania miękkiej wody. 

Powiązane produkty

Komentarze (5)

    • ludwik
    • 2023-05-30 21:03:17
    Z doświadczenia wiem, że dobrze jest zwrócić się do fachowca, który poprowadzi za rękę i powie, co zrobić krok po kroku, aby dobrać odpowiedni zmiękczacz.
    • Kuba
    • 2023-06-30 23:09:44
    Myślę o zakupie zmiękczacza. Niestety miejsca mam niewiele, ale przeglądając ofertę widzę że może uda mi się coś wybrać.
    • Maro
    • 2023-07-06 15:15:20
    Nigdy nie zdawałem sobie sprawy, że twarda woda może mieć tak wiele negatywnych skutków dla urządzeń gospodarstwa domowego. Chyba pora zainstalować zmiękczacz wody. Dzięki za ten artykuł!
    • L.
    • 2023-09-06 15:03:48
    Miękka woda to wiele udogodnień. Dziwię się ludziom, którzy w to "nie wierzą". Przecież wystarczy uważnie obserwować to, co się dzieje w domu - wcześniej wszędzie osadzał się kamień, teraz nie ma. Włosy po umyciu jakieś lepsze, a kawa smakuje jak z włoskiej kawiarni. :)
    • Krycha
    • 2023-09-20 13:34:19
    Miękka woda ma wiele zalet, ale warto też pamiętać, aby nie przesadzić w drugą stronę. Według WHO idealna twardość wody do spożywania powinna się mieścić w przedziale od 50 do 60 mg CaCO3.

Nowy komentarz

arrow_upward